Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bloeiend ruig haarmos

  •  
24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
689 keer bekeken
  •  
Ruig haarmos 3

© Ruig haarmos - Fotograaf Joost Huijsing

Ook wie nog nooit in de Sahara is geweest kent vast de beelden van een bloeiende woestijn. Een bijzonder natuurfenomeen als er in het voorjaar op het kurkdroge zand regen valt en de aanwezige planten in één klap massaal gaan bloeien.

Nederland

In ons eigen land heb je ook zoiets, wat minder opvallend en minder bekend. In de Loonse en Drunense duinen staan eind februari, begin maart miljoenen, of misschien wel meer dan een miljard kleine mosplantjes in bloei aan de randen van de grote zandvlaktes. Je moet er wel oog voor hebben, zoals Laurens Sparrius van de mossen en korstmossenwerkgroep BLWG. Hij neemt Vroege Vogels deze zondag mee naar de bloeiende Polytrichum piliferum.

Sporenkapsels

Mossen verspreiden zich met sporen in plaats van zaden. Tegen het einde van de winter staat het ruig haarmos in bloei. De kapsels die de sporen bevatten kleuren oranjerood.  In zandverstuivingen  en in sommige duingebieden is het bloeiende mos goed te zien. In de zomer, wanneer de sporen verspreid zijn, drogen de kapsels uit en worden bruin.
Ruig haarmos 2

© Ruig haarmos - Fotograaf Joost Huijsing

Meer over:

ruig haarmos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.