Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog Rio: alleen Jezus is groen

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chritus.jpg
Speciaal voor Rio+20 is het beroemde beeld van Christus van Rio de Janeiro groen verlicht. En er is meer groen. Er worden ontelbare uitstekende bijeenkomsten georganiseerd rond de conferentie. Vanmorgen was ik bij de presentatie van de nieuwe biodiversiteitsstrategie van UNDP. Heel essentieel voor het vergroenen van wereldwijde ontwikkelingshulp.
Acteur Edward Norton, tevens VN ambassadeur, hield er een krachtig pleidooi voor lokale natuurprojecten. Een paar deuren verderop riepen de topmannen van Unilever, Philips, DSM, Dow Chemicals en vele anderen de politiek op ambitieuze doelstellingen vast te leggen. Ze zijn het in verrassend grote mate eens met WWF, IUCN, Conservation International en alle andere natuur- en milieu NGO's die hier enthousiast de noodzaak van verduurzaming bepleiten. En niet te vergeten de academische wereld die Rio+20 heeft uitgekozen voor de publicatie van nieuwe onderzoeken die roepen om meer urgentie. Het ontmoeten van al deze mensen is enorm inspirerend.
Maar de ministers en andere onderhandelaars zien en horen niets van dat alles. Zij zitten opgesloten in door bulderende airco's gedomineerde conferentiezaaltjes. Hun wereld bestaat uit VN-taal en gegoochel met woorden. Hadden ze zich maar laten inspireren want de dinsdag overeengekomen eindverklaring is zwak en volstrekt onvoldoende. Het gaat volledig voorbij aan de urgentie die door al die anderen in Rio wordt bepleit. Heel teleurstellend. Wat mij betreft is dit de laatste keer dat we via zo'n VN-circus proberen de wereld te verbeteren. Europa moet nu zo snel mogelijk het bilaterale pad op. Verbanden leggen met landen die wel vooruit willen. Via handelsverdragen. Via technologische samenwerking e.d.
Het groene Christusbeeld is misschien het enige echt groene dat de onderhandelaars zien. Maar het is kitsch, onecht. Net zoals de overeengekomen verklaring. In het Engels heet dat 'green washing'. In gewone mensentaal: de boel belazeren. Ik hoop van harte dat als de regeringsleiders deze week Rio verlaten ze nog een keer uit het vliegtuigraampje kijken en zich realiseren dat één groene Christus nog geen groene economie maakt.
Gerben Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.