NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Boeren op natte grond

  voormontage boer.00_21_10_14.Still001

  Op het natte land van De Onlanden lopen honderden koeien. Het zijn Limousins, een koeienras dat door haar sterke poten goed tegen de nattigheid kan. De biologische koeien begrazen het gebied. Zo ontstaat een afwisselend en open landschap, geschikt voor allerlei vogels.

  Grazen

  Een deel van de Onlanden wordt begraasd door de koeien, om te voorkomen dat er bomen gaan groeien in de graslanden. Dankzij de grazende koeien blijft het gebied open en daarmee aantrekkelijk voor vogels die hun voedsel vinden in graslanden. Natuurmonumenten werkt in dit gebied samen met biologische boer Sytze van der Goot. De samenwerking is een win-win situatie: de boer heeft veel ruimte voor zijn biologische koeien en het gebied wordt begraasd door kleine kuddes met elk een stier.

  Potstal

  In de zomermaanden lopen de koeien buiten, in de winter staan ze op stal. De koeien staan bij boer Sytze van der Goot in een potstal: een staltype waarbij koeien door elkaar heen lopen en liggen. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Er wordt steeds een nieuwe laag stro in de stal gegooid. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger. Deze ‘pot’ kan wel 1,5 meter diep zijn. Twee tot drie keer per jaar wordt de potstal uitgemest en de mest over het land uitgereden. Het voordeel van deze potstal is dat koeien niet uitglijden over de gladde vloer en meer ruimte hebben voor sociaal gedrag.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV