Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boktor in openhaardhout

  •  
14-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10652 keer bekeken
  •  
Stictoleptura-rubra__Ed_Colijn_.jpg
Heb je openhaardhout in je tuin? Zoek dan eens naar boktorren! Boktorren zijn kevers waarvan de larven van de meeste soorten in hout leven. Deze torren hebben een slechte naam. Regelmatig komen bij EIS Kenniscentrum Insecten meldingen binnen van mensen die opeens grote kevers in huis vinden. Vaak gaat het dan om boktorren waarvan de volwassen geworden larven als kever het hout uit kruipen. Mensen zijn  bang voor eventuele gevolgen voor hun houten huis of schuttingen. Dat is meestal niet nodig. Er zijn vrijwel geen boktorren die in bewerkt hout leven. Alleen de huisboktor (Hylotrupes bajulus) kan schade veroorzaken aan onbehandeld vertimmerd hout. Maar deze soort is door bestrijding in Nederland sterk in aantal achteruit gegaan.
Vrouwtjes van boktorren leggen hun eitjes in hout. Ze hebben een uitstekend reukvermogen waarmee ze het hout kunnen opsporen. Met name de veranderlijke boktor ( Phymatodes testaceus ) wordt regelmatig in stapels openhaardhout in tuinen aangetroffen. Deze soort heet ‘veranderlijk’ omdat er diverse kleurvormen voorkomen. Ook de gewone smalboktor ( Stictoleptura rubra ) kan in openhaardhout gevonden worden. Het vrouwtje van deze soort heeft helder rode dekschilden, het mannetje geelbruine.
Vind je een boktor in de tuin probeer hem dan eens te determineren. Hier vind je alle soorten die je kunt tegenkomen. Als het gelukt is, meldt het ons dan op tuinreservaten@vara.nl
Tekst en foto: Ed Colijn, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto: Gewone smalboktor, vrouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.