Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Bomen kunnen luchtvervuiling ook verergen'

  •  
01-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_161962.jpg
Dat bomen een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van luchtvervuiling, is bekend. Een gezondheidsinstituut van de Britse overheid waarschuwt echter dat bomen ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Als ze op verkeerde plaatsen in steden worden neergezet, kan vervuiling juist in straten blijven hangen.

Uitlaatgassen kunnen blijven hangen

,,Bladeren en takken vertragen luchtstromen, waardoor schadelijke stoffen blijven hangen'', citeerde The Guardian donderdag uit een nieuwe landelijke richtlijn voor lokale overheden die binnenkort wordt uitgevaardigd. Bomen houden fijnstof tegen en zuiveren de lucht, maar anderzijds kunnen er ook uitlaatgassen onder blijven hangen.
Gemeenten moeten het advies zeker niet opvatten als een oproep bomen te gaan kappen. Ze moeten zich er echter wel van bewust zijn dat bomen op de juiste plekken neergezet moeten worden en onderhoud behoeven.

Gezondheidsproblemen

Net als in andere Europese landen leidt luchtvervuiling in Groot-Brittannië tot veel gezondheidsproblemen. Volgens de krant sterven jaarlijks 40.000 Britten aan de gevolgen van verontreinigde lucht.
De Britse instantie signaleert meer keerzijden van goedbedoelde maatregelen. Bijvoorbeeld drempels: die halen weliswaar de snelheid uit het verkeer en vergroten zo de veiligheid, maar het afremmen en optrekken zorgt er ook voor dat de uitstoot van schadelijke stoffen omhooggaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.