NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bomen voor Koeien

  vv_newsimg_67772.jpg

  Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat verschrikkelijk te puffen in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Daarom is er Bomen voor Koeien. Doel van deze campagne is om zoveel mogelijk bomen te planten langs weilanden waar koeien grazen.

  U kunt meedoen!

  Gunt u deze dieren hun schaduw en beschutting? En draagt u het oer-Hollandse weidelandschap een warm hart toe? Doe dan mee en koop voor € 10 een certificaat! Voor elk verkocht certificaat wordt een boompje geplant en wordt een groep koeien blij gemaakt. Inmiddels is Nederland door deze campagne al met zo´n 60.000 bomen verrijkt…!

  Mijlpaal
  Het 50.000e certificaat werd in maart 2005 verkocht én er kwam toen steun uit onverwachte hoek. Nobelprijswinnares Wangari Maathai uit Kenia is leider van the Green Belt Movement. Dankzij haar inzet werden er in Kenia tussen de 20 en 30 miljoen bomen aangeplant. Zij steunt nu ook ons Nederlandse project Bomen voor Koeien. Camopagneleider Thomas van Slobbe maakte dat zondag 13 februari 2005 in Vroege Vogels bekend en plantte en passant de laatste boom van dat plantseizoen. Een wintereik naast een weiland bij het Capitool.

  “Bomen voor Koeien” is een landelijk initiatief van Stichting wAarde, Landschapsbeheer Nederland, Rosalie Sprooten en VARA’s Vroege Vogels. “Bomen voor Koeien” wil dat voor iedere koe in Nederland tenminste één boom wordt geplant, die beschutting geeft tegen de brandende zon en luwte bij regen en bij wind.

  Tekort aan bomen
  Tijdens de hete zomer van 2003 hebben veel mensen meegedaan en toen konden er ook veel bomen worden geplant. De zomer van 2004 was een stuk minder warm en dat betekende dat er veel minder certificaten verkocht zijn. Toen is er in een aantal provincies een wachtlijst ontstaan: er zijn boeren die dolgraag bomen willen planten, maar er zijn niet genoeg bomen voorradig. Help mee en koop voor € 10 een boom.

  De start
  Tijdens de Nationale Natuur & Milieu Manifestatie in mei 2000 was de start. De campagne is voortgekomen uit zorg voor dier, milieu en landschap. Vroeger stonden in bijna ieder weiland wel een aantal bomen. Rond het middaguur kon je de koeien vredig in de schaduw hun ‘siësta’ zien houden. Tegenwoordig zie je bijna alleen nog kale, door prikkeldraad begrensde, onherbergzame grasvlaktes. Dit is een gevolg van de schaalvergroting in de landbouw, waar alles moet wijken voor rechte lijnen en zware machines. Toch is dit vreemd: onderzoeken tonen aan dat koeien die rond het middaguur in de schaduw kunnen rusten, per dag één tot twee liter meer melk geven. Het welzijn van de koe lijkt al helemaal niet meer mee te tellen. Daarbij komt dat de melk van een koe die wordt blootgesteld aan ‘hitte-stress’ meer afweerstoffen bevat en daardoor voor mensen ongezonder kan worden.

  Natuurlijk platteland
  De campagne “Bomen voor Koeien” past in het streven naar een meer natuurlijk platteland en sluit aan bij het ‘Nationaal Stimuleringsproject Gevlochten Heggen, Hagen en Houtwallen’ van Stichting wAarde. Dit is een pleidooi voor een Ecologische Detail Structuur, met aandacht voor het welzijn van de dieren. Met schaduwbomen, heggen, houtwallen, poelen en ecologisch beheerde slootranden.

  Doe mee!
  Iedereen die aan de campagne wil deelnemen wordt gevraagd een certificaat te kopen. Voor ieder certificaat zal een inheemse boom worden geplant op of aan de rand van een weiland waar koeien grazen. Er lopen momenteel ruim anderhalf miljoen koeien in de wei; daarom mikken de initiatiefnemers op anderhalf miljoen bomen. Wie € 10,- overmaakt op giro 8209960 van Stichting wAarde in Beek Ubbergen (o.v.v. Bomen voor Koeien) koopt daarmee één inheemse boom. Certificaathouders worden op de hoogte gehouden van de voortgang van de campagne, die tien jaar zal duren.

  BvK-producten
  Bij de campagne horen ook verschillende boekjes. De eerste was 'De Koe En Het Nederlandse Landschap'. Inmiddels verscheen ook een boekje met koeien-ansichtkaarten genaamd Koeien kijken!. De laatste aanwinst is de hierboven afgebeelde dichtbundel Dichter bij de koe (incl. unieke koeien-DVD). Op de website Bomen voor Koeien is meer informatie over alle uitgaven te vinden. 

  Geplaatst in: Weetjes