NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bomenconcert in Bergeijk

  Bert Barten

  Altijd al willen weten hoe een boom van binnen klinkt? Kom dan 19 augustus naar landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. Daar vindt om 21.30 uur de wereldpremière van het concert 'Talking Trees' plaats. Het concert is een onderdeel van een buitenexpositie (de Stijlparade) en is gratis toegankelijk.

  Sensoren

  De Nederlandse componist Bert Barten heeft samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt.

  Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. Barten is de eerste Nederlander die trillingen uit bomen omzet in muziek.

  Achtergrondkoor van bomen

  De Bergeijkse bomen laten live van zich horen samen met een ‘achtergrondkoor’ van bomen uit Brazilië, Polen, Belgie en China. Samen met wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen. 

  Vroege Vogels neemt samen met Bert Barten alvast een kijkje bij de stermuzikanten van 19 augustus: een ceder en een eik.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio