Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boom van het jaar: Bedreigde eikenboom op A58

  •  
16-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
eik_a58

© Bron: Google Maps

De met kap bedreigde eikenboom in de middenberm van de A58 in Brabant is uitgeroepen tot 'Boom van het jaar'. In totaal stemden 2834 mensen op de 'Troeteleik', zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd. Het is een duidelijke overwinning: nummer twee, de zogeheten Troostboom op landgoed TerWorm bij Heerlen, kreeg 1858 stemmen.
De verkiezing was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland zal de eik meedingen naar de titel van 'Europese boom van het jaar'.
Duizenden automobilisten rijden dagelijks langs de opmerkelijke boom bij Ulvenhout, die herinnert aan wat eens de oprijlaan was van het verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd aangelegd, mocht de negentiende-eeuwse eik blijven staan.
Maar de A58 wordt verbreed en daarom is er volgens Rijkswaterstaat geen plaats meer voor de markante boom. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden zouden zo'n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Volgens de planning moet de boom in 2020 worden gekapt.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zegt dat ,,we een goede en betaalbare oplossing met zijn allen nog niet hebben gevonden''. Ze wil samen met andere betrokkenen blijven zoeken naar een manier om de ,,monumentale boom'' te redden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.