Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bootsmannetje meest getelde waterdiertje

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
bootsmannetje

© bootsmannetje, fotograaf: petjoe

Afgelopen weekend werd voor het eerst het nationale slootjesonderzoek gehouden. Duizenden kinderen en volwassenen deden mee. Ze telden op meer dan 120 plekken waterdiertjes en deden proefjes om de helderheid van het water te bepalen. Het meest getelde dier werd het bootsmannetje. Daarna de volkreeft en de poelslak.
Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door IVN Natuureducatie en het NIOO. Froukje Rienks van het NIOO vertelt dat de waterkwaliteit gemiddeld een 6,3 scoorde. “Dat is net een voldoende. En dan is er nog vooral in mooie slootjes gemeten. Dit betekent dat er werk aan de winkel is om de waterkwaliteit in het hele land te verbeteren. Naast de top drie zijn er gelukkig ook de nodige bijzondere waterdiertjes gezien, zoals de kokerjuffer, libellenlarve en geelgerande watertor”, vertelt Rienks.

Nieuwe proefjes

Na deze vliegende start zijn er al plannen voor komende jaren. Het is de bedoeling dat het 'citizen science' onderzoek de komende jaren herhaald wordt. Op die manier kunnen het NIOO en IVN Natuureducatie trends volgen en de waterkwaliteit in kaart brengen. Ook willen ze uitbreiden met nieuwe proefjes zoals het meten van de temperatuur.

Sloten zijn belangrijk

Voor de biodiversiteit zijn sloten erg belangrijk. Er leven veel dieren in en rond de sloot. Voor bijvoorbeeld vogels is de sloot ook belangrijk omdat die van de waterinsecten leven. Daarnaast vormen sloten een belangrijk netwerk waardoor natuurgebieden aan elkaar verbonden zijn. Er was nog weinig bekend over de waterkwaliteit van alle sloten. Dit slootjesonderzoek helpt om er meer over te leren.
Bron: IVN Natuureducatie, NIOO-KNAW , Nature Today
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.