NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bos hout voor de deur

  Henny_meet.jpg

  Tijdens de grote bosinventarisatie van de afgelopen twee jaar zijn niet alleen de 'natuurbossen' gemeten, ook de productiebossen tellen mee. De hoeveelheid hout is spectaculair toegenomen sinds de vorige inventarisatie tien jaar geleden. Vandaag met bomenmeter Henny Schoonderwoerd op reportage in een particulier productiebos: Schovenhorst in Putten.

  Henny Schoonderwoerd van Bureau Silve heeft in opdracht van de overheid de afgelopen twee jaar vele duizenden bomen onderzocht en opgemeten. Om te weten te komen hoe het Nederlandse bos er bij staat en hoe het zich ontwikkelt. Het aantal kubieke meter hout per hectare is veel groter dan we altijd dachten!

  Het startschot voor deze bosinventarisatie werd eind 2012 gegeven in Vroege Vogels, toen Henny Schoonderwoerd bij het Captool (daar zonden we toen nog zondags uit) 's-Gravelandse bomen kwam meten.

  Een paar conclusies uit het meetproject dat geleid werd door Alterra in Wageningen:

  1. Naaldbomen maken in de Nederlandse bossen langzaam maar zeker plaats voor loofbomen. Dat lijkt leuk, maar voor de houtproductie is het minder goed:de industrie vraagt juist meer naaldhout.

  2. De biomassa aan hout is sinds de vorige inventarisatie tien jaar geleden met zestien procent (32 kuub hout per hectare) toegenomen. Dat komt door natuurlijke groei en weinig kap. Jaarlijks wordt in ons land ruim miljoen kuub hout geveld. Dat is net iets meer dan de helft van wat er jaarlijks bijgroeit. Volgens Alterra is er daarom ruimte om meer te gaan kappen.

  3. In totaal telt ons land 373.480 ha bos. Dat is iets meer dan tien jaar geleden. Bos beslaat elf procent van alle grond in Nederland.

  Op de foto meet Henny Schoonderwoerd de doorsnee van een boom. Hij zit zelf vast 'aan een touwtje' zodat hij vanaf de paal links in een vaste cirkel alle bomen inventariseert. Tijdens de reportage in het bos van Schovenhorst wordt ook de boomkruin-toren beklommen. Op naar het 'hoogste bos van Nederland' met uitzicht over de toppen van de bomen.

  Hieronder ook de eerste reportage die we maakten met Henny Schoonderwoerd, in het natuurbos bij Staverden.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio