Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boswachter in de Brabantse wal

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Brabantse wal

© Brabantse Wal - Bron Cas van den Bomen

West Brabant is een prachtig natuurgebied met zeeklei en in het oosten zandgronden. De Brabantse Wal is een kleine heuvelrug die ten noorden van Bergen op Zoom begint en loopt door tot in België. Op de wal vind je bossen en stuifduinen, klei- en zandgronden, polders en heide, zoet en zout water. Maar dit gebied heeft ook een keerzijde.
In de Brabantse natuur zijn er rond de 5000 afvaldumpingen per jaar. Met name West Brabant heeft flink onder te lijden van het illegaal storten van allerlei soorten troep. Van ijskasten tot asbest en van lekkende olievaten tot drugsafval. Erik de Jonge is boswachter van het Brabants landschap wordt dagelijks met dit probleem geconfronteerd. Tot zijn grote ergernis want het kost hem veel tijd. En het kost de grondeigenaren zoals Brabants landschap, Natuurmonumenten en staatsbosbeheer handenvol geld, want de grondeigenaar draait op voor de kosten van het opruimen van al het afval.

Protest

Vandaar dat Erik de Jonge en zijn collega’s bij wijze van protest afval op de stoep van het provinciehuis in Den Bosch hebben gestort. Want geld moet in hun ogen gaan naar de natuur en niet naar het opruimen van afval. Zij hopen dat door hun actie de provincie geld uittrekt voor meer toezicht en handhaving in het buitengebied.

Brabantse Wal

De Brabantse Wal waar Erik de Jonge boswachter is, is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen. Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. Deze steilrand is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee. Aan de voet van de Brabantse Wal ligt bij Bergen op Zoom het Markiezaatsmeer. Dat is een door de Deltawerken afgesloten deel van de Oosterschelde waar onder andere lepelaars en diverse soorten meeuwen broeden. 

Op vrijdag 27 april komt Vroege Vogels tv geheel vanuit de Brabantse Wal. Vroege Vogels TV, NPO 2, 19.35 uur.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.