Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boswachter niet gewapend het bos in

  •  
27-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
526 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_149321.jpg
Tijden veranderen. Het lijkt wel alsof de maatschappij steeds harder wordt en dat de mensen steeds mondiger worden. Waar 30 jaar geleden het uniform van de boswachter al voldoende respect afdwong om de adviezen op te volgen, wordt er tegenwoordig steeds vaker een grote mond gegeven. Regelmatig is er discussie of boswachters bewapend moeten worden.
Vooral clubs als de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezichthouders, waarin veel jachtopzichters vertegenwoordig zijn, vinden dat boswachters meer opsporingsbevoegdheden en wapens moeten krijgen. Staatsbosbeheer is echter geen voorstander van het bewapenen van boswachters. Boswachters zijn groene gastheren in de natuur en geen politiemensen. En dat is tevens de mening van de overgrote meerderheid van de boswachters van Staatsbosbeheer.
Sommige natuurbeheerders hebben hun boswachters voorzien van wapenstok en, in sommige gevallen, zelfs een pistool. Staatsbosbeheer denkt daar heel anders over. De boswachters van Staatsbosbeheer zijn in eerste plaats gastheer of -vrouw. Als bezoekers zich niet aan de regels houden, dan worden ze toegesproken. In het ergste geval mag een boswachter ze verbaliseren.
Volgens boswachter Jan Willems van het Lauwersmeer valt het allemaal wel mee. 'Wij hebben hier weinig problemen met agressieve bezoekers. Onze gasten worden wel steeds mondiger. Om daar op in te spelen worden we getraind op sociale vaardigheden en wetskennis. Daardoor kunnen we beter handhaven. Ik ben het met het standpunt van mijn organisatie eens en ben tegen bewapening. Toch kan ik mij voorstellen dat sommige collega's zich met bijvoorbeeld pepperspray veiliger zouden voelen'.
Al dat gepraat over (on)veiligheid creëert een stemming alsof het niet veilig zou zijn in het bos. De gewone bezoeker merkt er weinig van, maar dat er sprake is van criminaliteit kan niet worden ontkend. Dat varieert van handel in drugs, het dumpen van asbest en chemicaliën tot stropen. Staatsbosbeheer probeert zo veel mogelijk met de politie samen te werken om ervoor te zorgen dat eventuele problemen worden aangepakt. 
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.