NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Boswachters willen geen gezonde herten doden

  edelhert gevecht kootwijk
  Beeld: Peter Lindeboom

  Twee boswachters in de Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat bevestigt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht in de Volkskrant. Staatsbosbeheer zoekt “naar een praktische oplossing”, zegt minister Carola Schouten (Natuur), die de dienst daarvoor prijst.

  Respect

  De boswachters “konden zich niet verenigen met het beleid om ze af te schieten en daar hebben we respect voor”, aldus Staatsbosbeheer. Schouten vindt “dat we praktische oplossingen moeten zoeken als er mensen zijn die daar moeite mee hebben. In dit land kan je altijd nog gewetensbezwaren hebben en daar moeten we rekening mee houden.”

  De rechtbank gaf de overheidsdienst donderdag toestemming om in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten af te schieten. In de Oostvaardersplassen is een team van vier faunabeheerders belast met het afschieten van de herten. Nadat twee van hen waren opgestapt, is het team inmiddels weer aangevuld met twee collega's.

  Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in de Oostvaardersplassen. De provincie heeft daarom besloten de hertenstand in het natuurgebied terug te brengen tot 490.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws