Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Botanische revolutie

  planten-darwin
  Tekeningen uit Charles Darwin's 'Insectivorous Plants'. Gemaakt door George Darwin.

  Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2016 voor het beste Nederlandse natuurboek. Stuk voor stuk zijn het groene pareltjes. Vanaf deze zondag besteedt Vroege Vogels elke week aandacht aan een van deze genomineerde boeken, met mensen die erdoor geinspireerd zijn geraakt. Deze week "Botanische revolutie " door Norbert Peeters.

  Baudewijn Odé werkzaam bij FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) las het boek. "Een aanrader, niet alleen vanwege het rechtzetten van het idee dat Darwin zijn evolutietheorie aan dieren heeft opgehangen (niet dus, eerder aan planten), maar ook vanwege de uitgebreide samenvatting van al het werk van Darwin aan planten. Dat laatste maakt de kloof tussen dieren en planten veel kleiner. En dat in een tijd dat planten alleen als vegeterende asexuele wezens werden gezien."

  Beluister ook onze reportage over het boek

  Botanische tekenwedstrijd:

  We mogen een exemplaar van "Botanische revolutie "weggeven. De tekenaar die de mooiste botanische tekening naar ons toestuurt, krijgt het boek thuis gestuurd en ontvangt een uitnodiging voor de uitreiking van de Jan Wolkers Prijs op zondag 16 oktober 2016 in de Lakenhal.

  Deze wedstrijd is gesloten en de winnaar is bekend:

  botanische tekening

  Kunsthistoricus Lisa Wiersma maakte deze tekening van een snijbloem en wint!
  Als tiener vroeg Lisa zich verwonderd af: “Hoe communiceren van planten dan? Bomen houden contact? Hoe dan en waarom of waarover? Ik ben er nooit ingedoken maar op de achtergrond houdt het me af en toe bezig. Daarom lijkt 'Botanische revolutie' me heerlijke lectuur. Vooral dat het de stof toegankelijk maakt, maar goed onderbouwd is - volgens de bespreking van het boek in de uitzending.”

  Uitreiking

  De Jan Wolkers Prijs wordt op zondag 16 oktober 2016 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit De Lakenhal in Leiden. De jury moest selecteren uit ruim 100 boeken: een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen. 

  De vijf nominaties, in alfabetische volgorde op titel:
  • Botanische Revolutie – Norbert Peeters
  • De grutto – Albert Beintema
  • Dit is mijn hof – Chris de Stoop
  • In krabbengang door kreeftenboeken – Alex Alsemgeest en Charles Fransen
  • Zoektocht naar het paradijs – Arita Baaijens

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media