NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bouw van eerste subsidievrije windmolenpark start

  Windmolenpark op zee
  Bron: pixabay

  Er hadden zich meerdere gegadigden gemeld om het nieuwe windpark voor de kust bij Noordwijk uit eigen zak te betalen. Nuon versloeg het Noorse Statoil, het Duitse Innogy en een consortium met onder meer Van Oord en Eneco. De bouw van het windpark, dat vanaf 2022 een miljoen huishoudens van stroom moet voorzien, kost miljarden. Het moederbedrijf van Nuon, het Zweedse Vattenfall, heeft al windparken op zee in Zweden, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

  Windmolenpark komt sneller dan verwacht

  Het kabinet wil de komende jaren veel windmolenparken op zee bouwen om te kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Dat bedrijven die parken nu al willen bouwen zonder dat de overheid moet bijspringen, is een opsteker. Dat is “sneller dan verwacht”, zei minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bij de overhandiging van de vergunning aan Vattenfall. “De primeur geeft vertrouwen voor toekomstige tenders, maar is geen garantie dat ook volgende aanbestedingen het zonder subsidie afkunnen”, waarschuwt Wiebes.

  Vattenfall-topman Magnus Hall kondigde aan dat ze van plan zijn om tussen 2017 en 2018 meer dan 1,5 miljard euro te investeren in duurzame projecten in Noordwest-Europa.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws