NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Brand bij recyclebedrijf kunstgrasmatten

  20180913-zembla-radio1kunstgrasberg_2
  Bron Zembla

  Bij het recyclebedrijf van kunstgrasmatten, TUF, in Dongen (Noord-Brabant) woedt donderdagavond al uren een grote brand. Vlammen en zwarte rookpluimen zijn van veraf te zien. Bij de brand komen schadelijke stoffen vrij. “Hoewel rook en het restmateriaal schadelijk zijn volgen er geen extra maatregelen anders dan de waarschuwing uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten”, stelt de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

  De burgemeester zegt dat de exacte samenstelling van de rook wordt onderzocht door experts. De inzet van de brandweer richt zich op het voorkomen van het overslaan van de brand. Zowel naar kunstgrasmatten op het buitenterrein als naar omliggende bedrijven.

  Onlangs bleek dat het bedrijf de bedrijfsvoering niet op orde had. Onderzoeksprogramma Zembla zwengelde het probleem aan. Uit onderzoek zou blijken dat bij het bedrijf tijdens controles een waslijst aan overtredingen is geconstateerd. Zo zou het bedrijf meer matten herbergen dan is toegestaan en zouden kunstgrasvelden illegaal naar het buitenland zijn vervoerd. Het bedrijf kreeg een last onder dwangsom opgelegd omdat allerlei afspraken niet zouden zijn nagekomen.

  Kamerleden van SP en GroenLinks bereiden Kamervragen voor over de brand bij TUF Recycling in Dongen. Dat laten ze op Twitter en aan ZEMBLA weten. De Partij voor de Dieren wil dat de staatssecretaris voor donderdag met een reactie komt op de brand. De politie is gestart met een onderzoek naar de brand bij het omstreden kunstgras recyclingbedrijf.

  Lees meer op Zembla.nl

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws