Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brand op de hei

  •  
19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
IMG_20150219_144651429.jpg
Er zijn vele manieren om een heidegebied te beheren. De bekendste is simpelweg door grazers als schapen en runderen hun werk te laten doen of door machinaal te maaien. Dit blijkt vaak niet voldoende om de verdichting van de bodem door pijpenstro tegen te gaan of laat zijn sporen na.
Afbranden
In natuurgebied Bargerveen, een bijzonder hoogveengebied in Drenthe tegen de Duitse grens, doet Staatsbosbeheer aan geregisseerde verbranding van de pijpenstro. Al 40 jaar lang wordt jaarlijks een deel van het heidegebied in de brand gezet om de bodemverdichting tegen te gaan en de oude, zwaar vergraste heide een nieuwe impuls te geven.
brand2
Door 40 ha van de 2400 ha natuurgebied bewust in brand te steken komen mooie jonge heide, diverse kruiden en veenmossen weer terug. Hiervan profiteren weer allerlei soorten als de nachtzwaluw, de levendbarende hagedis en de roodborsttapuit. En uiteindelijk de bezoekers van het natuurgebied die in de zomer willen genieten van een mooie bloeiende heide.
brand1
Samen met boswachter Piet Ursem van Staatsbosbeheer bekeek Vroege Vogels hoe dit geregisseerd afbranden in zijn werk gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.