Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brazilië stap vooruit tegen illegale houtkap

  •  
08-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Houtkap-vrij-gebruiken

© Bron: AnnemarieBon

De Braziliaanse overheidsinstantie voor milieu- en natuurbescherming, Ibama, heeft dinsdag met de lancering van een centrale database een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het illegaal kappen in het oerwoud van de Amazone. Het zogenoemde Sinaflor-systeem maakt het mogelijk elke gevelde boom elektronisch te etiketteren en te volgen, van het moment van afzagen tot en met het vervoer en de verwerking.
Toezichthouders kunnen de bestanden via een mobiele telefoon raadplegen terwijl ze op patrouille zijn. Met behulp van ingebouwde satellietkaarten kan snel worden nagegaan of tropisch hardhout dat als legaal wordt verkocht wel afkomstig is van de opgegeven plek waar commerciële productie is toegestaan.
Dit nieuwe systeem is een behoorlijke verbetering van het huidige systeem, dat volgens milieu-activisten open staat voor menselijke fouten. Bovendien zou het huidige systeem fraudegevoelig zijn omdat de databanken geïsoleerd, moeilijk bereikbaar en slecht onderhouden zijn. Dat maakt het moeilijk of vrijwel onmogelijk de herkomst van hout te checken. 
Bron: ANP

Meer over:

brazilië, houtkap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.