Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brede coalitie roept kabinet op tot volledig meewegen milieu in plannen luchtvaart

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_vogels_pixabay

© Bron: Pixabay

Kabinet, laat de volledige milieu-impact doorrekenen in de milieueffectrapportages die worden uitgevoerd voor uitbreidingsplannen voor alle luchthavens, te beginnen bij Lelystad. Dit is de oproep van een brede coalitie van wetenschappers, milieu- en gezondheidsorganisaties, juristen en omwonenden van luchthavens.

Klein deel milieu-impact

Momenteel wordt slechts een klein stukje van de milieu-impact meegenomen in de milieueffectrapportages voor de uitbreidingsplannen van luchthavens. De rapportage-opstellers kijken met name naar geluidsoverlast. De berekening van de totale klimaat- en gezondheidsschade van de luchtvaartemissies wordt door het kabinet niet meegenomen in de rapportages. Daardoor kunnen deze effecten niet goed worden meegewogen in de beslissingen over uitbreiding van de luchtvaart.

Advies Commissie m.e.r.

Woensdag 18 april bracht de Commissie voor de m.e.r. (milieueffectrapport) haar advies uit over het geactualiseerde milieueffectrapport voor Lelystad Airport. Hierin beveelt de Commissie onder andere aan om “de alternatieven voor de verdere ontwikkeling van de luchtvaart, de daaraan verbonden milieugevolgen en mogelijkheden om die te beperken, te onderzoeken en te vergelijken bij de herziening van de luchtvaartnota en de Luchtruimvisie.”

Groei Nederlandse luchtvaart

Het klimaat kan echter niet wachten op een strategische visie. De brede coalitie roept het kabinet op om deze volledige milieu-impact nu al te laten door te rekenen. Dus in elke m.e.r. die wordt opgesteld, te beginnen bij een nieuwe actualisatie voor Lelystad. De komende maanden en jaren wordt besloten over de toekomst van de luchtvaart: mogen de vliegvelden verder groeien? Welke voorwaarden gelden er aan de vluchten? En welke maatregelen moeten en kunnen partijen nemen om de geluidshinder, veiligheidsrisico’s, gezondheidsschade van (ultra)fijnstof en klimaatschade te verminderen? Allemaal beslissingen die om een weloverwegen afweging vragen, met alle feiten op tafel.
De oproep is onder anderen getekend door Natuur & Milieu, Greenpeace, Longfonds, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Urgenda, Dr. ir. Niels Agatz, universitair hoofddocent transport en logistiek, Erasmus Universiteit Rotterdam en Prof. Dr. Chris Backes, hoogleraar Omgevingsrecht Universiteit Utrecht.
Bron: Natuur & Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.