Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Britse schaliegasdrillers openen tegenaanval

  •  
18-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
marcellusshale.jpg
Het Britse bedrijfje Cuadrilla dat in Brabant wil gaan boren naar schaliegas, opent de tegenaanval op de groeiende weerstand in de publieke opinie. Er is een pr-bureau ingeschakeld en omwonenden, journalisten en politici worden uitgenodigd om te komen kijken naar de 'veelbelovende' eerste proefboringen van het bedrijf aan de Engelse westkust.
Weerstand
,,Het is tijd voor ons tegenoffensief. We hadden deze weerstand beter moeten zien aankomen'', erkende directeur en geoloog Henk Duyverman woensdag. Hij onthulde woensdag dat het bedrijf in het huidige klimaat liever niet aan de slag gaat, maar hij weerspreekt het bericht dat een proefboring in Boxtel zal worden opgeschort.
Cuadrilla heeft al vanaf eind 2009 een concessie om in Brabant naar schaliegas te boren en voelt zich gesteund door het kabinet. Boxtel en Haaren zijn uitgekozen als beste locaties. De gemeente Boxtel heeft al een bouwvergunning afgegeven. De rechtbank moet zich nog uitspreken over beroep dat tegen de vergunning is ingesteld door particulieren en door de Rabobank, die een computercentrum voor betalingsverkeer in Boxtel heeft staan.
Na afloop van het broedseizoen volgende maand gaat Boxtel merken dat de voorbereidingen voor de proefboring beginnen. De proeflocatie (ter grootte van een voetbalveld) zal waterdicht worden gemaakt, kondigt Cuadrilla aan. Werknemers die nu nog boren in het Engelse Blackpool, hopen in het najaar te verhuizen naar Boxtel.
In Boxtel zijn de komende tijd drie avonden belegd over dit onderwerp:
  • Woensdag 18 mei : film Film avond "Gasland", in de Walnoot Boxtel op 18 Mei aanvang om 20:00
  • Woensdag 25 mei : bijeenkomst politieke partijen Boxtel 20.00 – 22.00 uur Raadszaal gemeentehuis, dr. van Helvoortstr. 1
  • Donderdag 9 juni: informatiebijeenkomst Lennisheuvel
Foto: Schaliegaswinning Marcellus Shale in Pennsylvania, VS (cc)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.