NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Broeikaseffect in een theezakje

  theezakje

  Gewapend met schepje en weegschaal zullen onderbouwleerlingen van 70 middelbare scholen in Nederland deze week de theezakjes opgraven die ze drie maanden geleden hebben ‘geplant’. Met het "theezakjes-experiment" verzamelen de scholieren gegevens over de relatie tussen de opwarming van de aarde en de afbraak van plantenmateriaal.

  Wereldkaart

  Het doel van het experiment, dat is verzonnen door utrechtse biologen, is om op 8000 plekken verspreid over de hele wereld de relatie tussen klimaat en afbraak van plantmateriaal te bepalen. Zo ontstaat een wereldkaart met gegevens waarmee klimaatmodellen verder verbeterd kunnen worden en zo het beheer en herstel van gebieden kan worden geoptimaliseerd.

  Goede gegevens met simpele middelen

  De biologen denken dat dit effect afhangt van het lokale klimaat. Zij verwachten dat in warmere gebieden het effect van een temperatuur verhoging kleiner is dan in koudere gebieden. Maar om dat nauwkeurig te kunnen bepalen moeten wereldwijd dezelfde metingen worden verricht en het theezakjes-experiment is hier dan ook heel geschikt voor. Met simpele middelen en een grote groep vrijwilligers kunnen veel goede gegevens verkregen worden.

  Leerlingen meten en wegen theezakjes

  Voor de leerlingen is het experiment uitgewerkt tot een klein onderzoeksproject. Ieder theezakje dat de grond in gaat, wordt nauwkeurig gewogen. Bij de helft van de theezakjes wordt een broeikaseffect gecreëerd door daaroverheen nog een plastic ring te plaatsen die als minibroeikas zal fungeren. Na drie maanden worden de theezakjes opgegraven, gedroogd en opnieuw gewogen. Dan is precies bekend hoeveel gram thee in drie maanden is afgebroken en wat het effect is van de minikasjes.

  Bron: Universiteit Utrecht

  Geplaatst in: Nieuws