NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bronstige damherten

  Flemend damhert
  Rob Buiter

  De tweede helft van oktober is de ideale tijd om burlende damherten te zien en horen. In deze bronsttijd imponeren de mannetjes soortgenoten met hun gewei en lokroep. Het indrukwekkende spektakel met luidruchtig geknor is vaak al van verre te horen.

  Drukke tijd

  De bronsttijd houdt het mannetje flink bezig. Zeker de dominantie man moet continue alle hinden bij elkaar zien te houden en de concurrentie van zich afslaan. Tijdens de bronsttijd eet een mannetje niks, en valt in die weken dan ook flink af.

  Verschil met het edelhert

  De edelherten-bronst is een paar weken eerder dan de bronst van de damherten. Ook is het bronstgeluid van een damhert hoger en eentoniger dan dat van een edelhert. De gevechten van de damherten zijn minder heftig, en er vallen zelden slachtoffers.

  Beheer

  Jarenlang was de invloed van de damherten op de natuur in de duinen voornamelijk positief. Maar nu er te veel herten zijn, eten ze het gebied te kaal. En blijft er niks meer over, niet alleen zeldzame planten verdwijnen maar ook algemene soorten. Het bos verjongt bijvoorbeeld niet meer omdat jonge bomen en struikjes worden opgegeten. Als struiken worden weggegeten, heeft dat weer invloed op de broedvogels. Daarom wordt er beheerd.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media