Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruinvissen waarnemen voor gevorderden

  •  
03-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
K20D1489.jpg
Iedere maand varen waarnemers van de Stichting Rugvin met de veerboot op en neer naar Engeland, om bruinvissen en andere zeezoogdieren te tellen. Deze maand leiden ze nieuwe vrijwilligers op. Want bruinvissen tellen, daar komt nog wel wat bij kijken.

Veerboot

Vrijwilligers van de stichting varen al meer dan tien jaar mee met de veerboten van de Stenaline, tussen Hoek van Holland en Harwich. Ze mogen dan op de brug, bij de stuurlui staan, om te zoeken naar zeezoogdieren. Iedere maand op dezelfde plek, op dezelfde route, op dezelfde manier. Daarmee hebben ze een heel waardevolle tijdreeks opgebouwd van bruinviswaarnemingen.

Opleidingsweekeinde

Om op die manier bruinvissen te zoeken, moet iedereen natuurlijk wel exact dezelfde methoden gebruiken. Tijdens een opleidingsweekeinde leren de tellers bijvoorbeeld hoe ze afstanden kunnen schatten op open zee. Daarbij maken ze gebruik van een zogenoemde 'Distance Measuring Stick'. Daarnaast leren ze over wind, weer en zicht op zee.
De cursus wordt gegeven aan de oevers van de Oosterschelde. De top van de Plompetoren (ongeveer 30 meter boven het wateroppervlak), vlakbij Serooskerke, staat daar model voor de brug van de veerboot (ook zo'n 30 meter hoog).
bruinvissenkijken_2

Rollend autoband

Om een bruinvis in het wild te zien moet je goed opletten. Anders dan bijvoorbeeld tuimelaars (dolfijnen) springen bruinvissen bijna nooit uit het water. Het enige dat je ziet is een soort 'rollende autoband met een klein driehoekje erop', die heel even boven het wateroppervlak uitkomt.
bruinvissenkijken

Meer bruinvissen

Uit de tellingen blijkt dat er de laatste jaren steeds meer bruinvissen voorkomen in ons deel van de Noordzee. dat is niet noodzakelijk goed nieuws. Het kan natuurlijk zijn dat het inderdaad goed gaat met deze kleine walvisachtigen. Maar het kan net zo goed zijn dat het elders heel slecht gaat, en dat ze daarom onze klant op komen.
Meer informatie over de Stichting Rugvin staat op hun site .

Meer over:

bruinvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.