NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Buffels in nieuwe natuur

  waterbuffels.jpg

  De Nederlandse natuur heeft er een nieuwe grazer bij, de waterbuffel. Voor het eerst worden ze ingezet als grote grazers. Deze goede zwemmers gaan leven in een nieuw natuurgebied naast Nationaal Park de Biesbosch: Noordwaard. De afgelopen jaren is hier boerenland ontpolderd zodat de Merwede meer ruimte krijgt en dat eb en vloed weer vrij spel hebben. 


  Grazers
  Naast de waterbuffels gaan tientallen andere grazers het gebied beheren, zoals konikpaarden en Schotse hooglanders. De grazers moeten het nieuwe natuurgebied openhouden. Uiteindelijk moeten de kuddes in de Muggenwaard, de Kooiwaard en de Kleine Eijerwaard - delen in de Grote Noordwaard - uitgroeien tot zo'n 75 dieren in totaal.

  Wat ooit akkerland was is in een paar jaar tijd omgeturnd tot vele hectaren aan nieuwe natuur. Het is onderdeel van het grote project 'Ruimte voor de Rivier'. De ontpoldering van de Noordwaard is een van de grootste projecten tot nu toe van 'Ruimte voor de Rivier'. Het doel is om (vooral in de winter) bij hoge waterstanden meer rivierwater op een veilige manier af te voeren.

  Foto pijlstaarten in de Noordwaard (c) Hans Gebuis van Vogelwerkgroep Biesbosch.

  In de TV uitzending zijn foto's te zien van natuurfotograaf Joey Braat (c), van zowel de visarend, de slechtvalk en pijlstaarten in de Noordwaard  

  Geplaatst in: Fragment TV

Media