Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buffels in nieuwe natuur

  •  
08-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
De Nederlandse natuur heeft er een nieuwe grazer bij, de waterbuffel. Voor het eerst worden ze ingezet als grote grazers. Deze goede zwemmers gaan leven in een nieuw natuurgebied naast Nationaal Park de Biesbosch: Noordwaard. De afgelopen jaren is hier boerenland ontpolderd zodat de Merwede meer ruimte krijgt en dat eb en vloed weer vrij spel hebben. 
Grazers
Naast de waterbuffels gaan tientallen andere grazers het gebied beheren, zoals konikpaarden en Schotse hooglanders. De grazers moeten het nieuwe natuurgebied openhouden. Uiteindelijk moeten de kuddes in de Muggenwaard, de Kooiwaard en de Kleine Eijerwaard - delen in de Grote Noordwaard - uitgroeien tot zo'n 75 dieren in totaal.
Wat ooit akkerland was is in een paar jaar tijd omgeturnd tot vele hectaren aan nieuwe natuur. Het is onderdeel van het grote project ' Ruimte voor de Rivier '. De ontpoldering van de Noordwaard is een van de grootste projecten tot nu toe van 'Ruimte voor de Rivier'. Het doel is om (vooral in de winter) bij hoge waterstanden meer rivierwater op een veilige manier af te voeren.
Foto pijlstaarten in de Noordwaard (c) Hans Gebuis van Vogelwerkgroep Biesbosch.
In de TV uitzending zijn foto's te zien van natuurfotograaf Joey Braat (c), van zowel de visarend, de slechtvalk en pijlstaarten in de Noordwaard  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.