Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buizerds vergiftigd in Brabantse Eersel

  •  
05-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
buizerd

© Buizerd in vlucht, fotograaf pabos

In het recreatiepark in Eersel zijn dinsdag meerdere dode buizerds aangetroffen. De dieren zijn met opzet gedood door middel van gif. Een van de buizerds zat zelfs nog op haar nest te broeden, toen de dader haar ombracht. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.
Rondom recreatiepark TerSpegelt in Eersel zijn de afgelopen maand mei talloze vergiftigde en mishandelde dieren gemeld. De omgevingsdienst doet dan ook een oproep aan iedereen om extra op te letten en verdachte zaken te melden.

Vergiftiging komt vaker voor

Het is verboden om (roof)vogels met gif te doden. Toch komen boswachters dit volgens de krant vaker tegen. Hiervoor wordt dan gebruik gemaakt van aas van duiven, kippen of eenden. Deze prooidieren worden opengesneden en bestrooid korrels gif. Het is vrij snel duidelijk wanneer de vogels met gif zijn omgebracht: de insecten die zich op de dode vogels begeven, denk aan vliegen en larven, zijn dan ook dood. Ook is te zien dat de tenen tot een 'vuist gekromd’ zijn.
Er is een onderzoek gestart naar dood van de dieren. De roofvogels zijn daarvoor naar Lelystad gebracht, waar ze verder onderzocht worden. De terreineigenaren en verdere omgeving zijn ingelicht over de situatie.
Bron: ANP en omroep Brabant

Meer over:

vergif, buizerd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.