NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Buizerds vergiftigd in Brabantse Eersel

  buizerd
  Buizerd in vlucht, fotograaf pabos

  In het recreatiepark in Eersel zijn dinsdag meerdere dode buizerds aangetroffen. De dieren zijn met opzet gedood door middel van gif. Een van de buizerds zat zelfs nog op haar nest te broeden, toen de dader haar ombracht. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

  Rondom recreatiepark TerSpegelt in Eersel zijn de afgelopen maand mei talloze vergiftigde en mishandelde dieren gemeld. De omgevingsdienst doet dan ook een oproep aan iedereen om extra op te letten en verdachte zaken te melden.

  Vergiftiging komt vaker voor

  Het is verboden om (roof)vogels met gif te doden. Toch komen boswachters dit volgens de krant vaker tegen. Hiervoor wordt dan gebruik gemaakt van aas van duiven, kippen of eenden. Deze prooidieren worden opengesneden en bestrooid korrels gif. Het is vrij snel duidelijk wanneer de vogels met gif zijn omgebracht: de insecten die zich op de dode vogels begeven, denk aan vliegen en larven, zijn dan ook dood. Ook is te zien dat de tenen tot een 'vuist gekromd’ zijn.

  Er is een onderzoek gestart naar dood van de dieren. De roofvogels zijn daarvoor naar Lelystad gebracht, waar ze verder onderzocht worden. De terreineigenaren en verdere omgeving zijn ingelicht over de situatie.

  Bron: ANP en omroep Brabant

  Geplaatst in: Nieuws