NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Buurtcomposteren

  21a3dd413.jpeg

  Een nieuw werkwoord voor een nieuw fenomeen: samen met buurtgenoten het gft afval verwerken tot compost. In grote bakken, gewoon op de stoep. En dat dat zelfs in een drukke stad kan bewijzen bewoners van de Frans Halsstraat in Amsterdam. 

  Initiatiefnemer is  Peter Jan Brouwer. Drie jaar geleden begon zijn interesse voor composteren. Een combinatie van luiheid, drang naar goedkopere potgrond en lol heeft hem gemotiveerd om een alternatief te zoeken. Het eerste ‘compostproject’ van Peter Jan vond plaats in zijn eigen meterkast en is nu uitgegroeid tot een buurtinitiatief. “Ik hoef nu geen zware vuilniszakken naar beneden te sjouwen, geen dure grond te kopen en ik heb er plezier in.”

  Een bericht op de Facebook-pagina van de buurt zorgde voor een golf van enthousiasme. Daarna verliep de subsidieaanvraag bij stadsdeel Zuid spoedig en binnen zes weken stonden de bakken in de straat. “Ik had een handleiding om wormenbakken te maken gevonden op het internet. Toen heb ik een cursus gegeven aan mijn buren en inmiddels hebben we twee van de drie bakken zelf gemaakt.”

  “Mijn droom is om dit initiatief uit te rollen over de hele stad”, zegt Peter Jan enthousiast. Samen met Rowin is hij een plan aan het ontwikkelen om ondergronds te composteren. De buren krijgen dan een sleuteltje zodat ze hun afval in de container kwijt kunnen, zodat er geen ander soort afval in belandt. “We zijn nu op zoek naar subsidie voor het prototype.”

  Lees meer

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio