NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Camera-onderzoek grauwe klauwier: spectaculaire beelden

  Grauwe klauwier vrouw en kind
  Fotograaf: WillemdeWolf

  Al vanaf 1991 wordt er in het hoogveengebied Bargerveen in Drenthe onderzoek gedaan naar de daar broedende grauwe klauwieren. Terwijl elders in het noordwesten van Europa deze vogelsoort sterk in aantal achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte en het onderzoek begon. Het aantal klauwieren blijkt sterk afhankelijk van het beheer dat in het gebied plaatsvindt.

  Prooionderzoek

  Deze zomer doen Marijn Nijssen en Marten Geertsma onderzoek naar de prooien van grauwe klauwieren. Want prooidieren zijn essentieel voor de vogelsoort om voldoende jongen groot te brengen, en de trek op-en-neer naar de Afrikaanse overwinteringsgebieden te voltooien. Ze hebben bushnell camera's geïnstalleerd om op beeld te krijgen wat de grauwe klauwieren hun jongen voeren. 

  Bezoek wezel

  Maar niet alleen het voeren is via de camera te zien, ook een wezel die het nest bezoekt is vastgelegd. Bekijk hieronder de beelden:

  De jongen van de grauwe klauwier zijn niet gepakt door deze wezel. Zondag in de reportage meer over de grauwe klauwieren.

  Bron: Stichting Bargerveen

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio