Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Canadese gans vogelvrij

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
canadese gans

© Fotograaf: JoséOlsthoorn

Volgens de Raad van State mag de Canadese gans in de provincie Zuid-Holland worden bejaagd tot er niet één broedende gans meer te vinden is. Dat staat in een uitspraak die onlangs is gedaan in een zaak die was aangespannen door de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. 
De ontheffing was door de provincie verleend vanwege de schade die de vogels veroorzaken in de landbouw. "Vreemd genoeg was het feit dat de Canadese gans van oorsprong een exoot is helemaal geen argument", vertelt Susanne Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie. "De Raad erkent dat ook de Canadese gans inmiddels gewoon een beschermde vogel is. Maar dat die in het geval van schade aan de landbouw bestreden mag worden, in dit geval zelfs tot de minimale stand en dat is nul."

Zorgen over andere soorten

Kuipers maakt zich wat dat betreft grote zorgen over andere potentieel 'schadelijke' diersoorten in de provincie Zuid-Holland. "In dezelfde uitspraak wordt gesteld dat broedende kolganzen mogen worden teruggebracht naar een aantal van maximaal 200 broedparen. En ook voor de roek heeft de provincie een ruime ontheffing verleend om erop te mogen schieten."
Hier staat de uitspraak van de Raad van State.
Lees meer in het nieuwsbericht  over de uitspraak.

Meer over:

canadese gans
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.