Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Circulair beton

  •  
08-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Circulair beton
Op dit moment wordt oud beton voornamelijk gerecycled door het als funderingsmateriaal te gebruiken voor wegen. Dat is zonde want er is ook een manier om cement terug te winnen uit beton en het te hergebruiken in nieuwe betonproducten. Dinsdag werd de machine, de smart liberator, waarmee het cement wordt herwonnen gepresenteerd op de vastgoedbeurs, maar de machine bestaat al veel langer. In 2015 maakte Vroege Vogels al een reportage met Koos Schenk, de uitvinder van de machine, maar nu wordt de machine pas op grote schaal gebruikt.
Minder CO₂-uitstoot
Beton ontstaat door water te mengen met granulaat (zand en grind) en een bindmiddel: cement. De machine wrijft het beton kapot en zeeft het waardoor de grondstoffen weer gescheiden worden. Het cement kan gebruikt worden voor nieuwe betonproducten. Bij de productie van cement uit mergel komt ontzettend veel CO₂ vrij, wel 5 procent van de wereldwijde CO ₂-uitstoot . Dit komt omdat mergel moet worden verhit en omdat er in mergel zelf ook veel CO ₂ zit dat vrijkomt op het moment je het cement bakt. H et hergebruiken van cement scheelt dus heel erg veel uitstoot.
Circulair beton
Michel Baars wil met zijn bedrijf beton circulair maken. Hij zorgt dat er genoeg gesloopt beton geleverd wordt en dat het cement wordt hergebruikt in nieuw beton. De machine draait al ruim een half jaar op proef en het circulaire cement is ook al gebruikt in nieuwe beton. De rest van de markt is nog moeilijk mee te krijgen maar Baars hoopt dat anderen binnenkort ook op deze manier beton gaan verwerken. 

Meer over:

beton
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.