Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Club van Rome bestaat 50 jaar

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2951 keer bekeken
  •  
Club van Rome

© Bron: By Jmortier - Wikimedia Commons

Het was de wake-up call voor de wereld. Het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome in 1972. Vanaf dat moment kon niemand meer zijn ogen sluiten voor de eindigheid van fossiele brandstoffen, de vervuiling en de impact op het klimaat.  Onze consumptiemaatschappij moest anders vanaf dat moment. Dit jaar bestaat de Club van Rome 50 jaar. Wat is de betekenis nog van deze denktank van wetenschappers? 
Na het beroemde rapport zijn er nog zeker 40 rapporten gevolgd die de noodzaak van een duurzame, klimaatneutrale en eco-vriendelijke toekomst hebben benadrukt.

Circulair

Bas de Leeuw is sinds 1 januari 2018 benoemd tot lid van dit illuster gezelschap. Hij is directeur van het in Zwitserland gevestigde World Resources Forum, een organisatie die zich richt op een efficiënter en circulairder gebruik van grondstoffen. Eerder was hij werkzaam voor het Sustainability Institute, opgericht door Donella Meadows, een van de hoofdauteurs van het rapport 'Grenzen aan de groei'. 

Koninklijk tintje

Er zijn meer Nederlanders verbonden aan de Club van Rome. Wouter van Dieren stond aan de basis van de Club van Rome en is nog lid. Directeur Peter Blom van Triodos Bank is het derde en laatste Nederlandse lid. Prinses Beatrix is erelid. De Oranjes waren van meet af aan nauw betrokken. In 1972 organiseerde koningin Juliana de eerste bijeenkomst van de club, in Amsterdam. Beatrix deed dat later ook. Er waren 38 debatten van de club op het Paleis.

Wat is de Club van Rome?

Voor wie er niet bij was in 1972, de Club van Rome is een particuliere stichting die in april 1968 is opgericht door Europese wetenschappers. Ze wilden hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld tonen. De drie doelstellingen van de Club zijn het onderzoeken van de samenhang van wereldproblemen, de wereld wijzen op de ernst van de problemen en regeringen aanzetten tot het nemen van maatregelen. Ze hebben verschillende rapporten uitgebracht, maar Grenzen aan de Groei uit 1972 is het bekendste. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.