Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2-uitstoot bijna stabiel in derde kwartaal

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
In het derde kwartaal van dit jaar is de CO2-uitstoot in Nederland 0,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In dezelfde periode is het bruto binnenlands product (bbp) volgens de eerste berekening met 3,0 procent gestegen. De CO2-uitstoot nam toe als gevolg van gasverbruik voor verwarming door huishoudens en de dienstverlening. De emissies door energiebedrijven namen daarentegen sterk af. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.
Verklaring voor deze lichte stijging zou zijn dat het derde kwartaal van 2017 kouder was dan dat van 2016. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het derde kwartaal 1,2 procent lager dan een jaar eerder.

CO2-uitstoot afname en toename per sector

  • Huishoudens en dienstverlening gestegen met ruim 5 procent
    De stijging komt vooral door het hogere gasverbruik voor het verwarmen van de woning. Ook het verbruik van motorbrandstoffen nam toe. De CO2-uitstoot van huishoudens bedraagt ruim 15 procent van het totaal.
  • Dienstverlening is 8 procent hoger
    De CO2-uitstoot van de dienstverlening, goed voor 10 procent van de CO2-uitstoot. Ook in de dienstverlening werd er meer aardgas verstookt voor het verwarmen van bedrijfspanden.
  • Landbouw en industrie stoten meer ruim 4 procent CO2 uit
    Dit cluster is goed voor ruim een kwart van de totale uitstoot. De emissie in de aardolie-industrie nam juist sterk af.
  • CO2-uitstoot transportsector stijgt met 3 procent
    De transportsector is goed voor bijna 18 procent van de totale uitstoot. De uitstoot nam het meest toe bij het goederenvervoer over de weg.
  • Energiebedrijven stoten ruim 8 procent minder CO2 uit
    In het derde kwartaal van 2017 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 8 procent lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor ruim 31 procent van de totale uitstoot. De afname komt vooral doordat energiebedrijven minder elektriciteit geproduceerd hebben dan in het derde kwartaal van 2016. Er werd vooral minder elektriciteit geëxporteerd.
Bron: CBS

Meer over:

co2, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.