Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2-uitstoot daalt door zacht weer

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Voornaamste oorzaak van de daling is het relatief zachte weer. Doordat minder gas nodig was voor verwarming, lag de CO2-uitstoot van huishoudens 6 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.
De CO2-uitstoot van de luchtvaart nam met ruim 3 procent toe. "Dit komt grotendeels door meer vliegbewegingen", aldus het CBS. In de categorie landbouw, industrie en bouw steeg de uitstoot met 2 procent.
Milieuorganisatie Greenpeace zegt in een reactie dat de cijfers duidelijk maken dat "hard ingrijpen in deze sectoren onvermijdelijk is om klimaatverandering, waar we deze zomer volop mee geconfronteerd worden, te stoppen".
De uitstoot van elektriciteitsbedrijven nam af. Dat komt volgens het statistiekbureau doordat minder stroom in Nederland werd geproduceerd en meer geïmporteerd. Een van de kolencentrales lag tijdelijk stil vanwege een onderhoudsbeurt.
Veruit de meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat CO2-uitstoot bijdraagt aan klimaatverandering.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.