NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • CO2-uitstoot licht gedaald dankzij zachte winter

  uitstoot
  bron: pixabay

  De CO2-uitstoot in Nederland is in het vierde kwartaal 2,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling was grotendeels te danken aan de zachtere winter. Als die buiten beschouwing wordt gelaten blijft een daling van 0,2 procent over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Minder gestookt

  De zachtere winter zorgde voor een lager gasverbruik voor de verwarming van huizen en kantoren. Ook de verminderde inzet van steenkool door energiebedrijven ten opzichte van een jaar eerder maakte verschil. Bij verbranding van steenkool komt relatief gezien meer broeikasgas vrij dan bij verbranding van aardgas.

  Stijging industrie en transport

  De daling van de CO2-uitstoot werd bewerkstelligd in tijden dat de economie juist harder ging draaien. Het bruto binnenlands product steeg in dezelfde periode met 2,9 procent. De verlaging is dan ook niet te danken aan minder uitstoot in de industrie- en transportsector sector, want daar nam de uitstoot van CO2 juist toe.

  De landbouw, industrie, delfstoffenwinning en bouw stootten gezamenlijk dan ook meer CO2 uit. Dat kwam vooral op het conto van de chemische basisindustrie en de petrochemische industrie. Olieraffinaderijen daarentegen produceerden fors minder en veroorzaakten daardoor ook minder uitstoot.

  Ook de transportsector blies meer vervuilende stoffen de lucht in. De totale emissies van de transport stegen met 3 procent, vooral doordat er meer vrachtwagens op de weg waren en meer vliegtuigen vlogen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws