NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Consumenten spoelen massaal plastic milieu in

  Doucheputje.jpg

  Consumenten spoelen onbewust miljarden kleine stukjes plastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zit namelijk plastic, met name in ‘scrubs’ en ‘peelings’. Deze deeltjes komen in het (zee)milieu terecht wat schadelijk is voor het leven in zee. Stichting De Noordzee (SDN) roept op tot vervanging van plastic deeltjes in verzorgingsproducten door milieuvriendelijke alternatieve, aldus een persbericht van Stichting de Noordzee.

  Inventarisatie
  Stichting De Noordzee heeft een inventarisatie gedaan naar het voorkomen van plastic deeltjes in verzorgingsproducten, de zogenaamde ‘microplastics’. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie. Bij het gebruik van deze verzorgingsproducten onder de douche worden de stukjes plastic door het doucheputje gespoeld. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen, aldus de stichting. 

  Voedsel
  Wereldwijd worden verzorgingsproducten met plastics door miljoenen mensen gebruikt. De kleine plastic deeltjes die in zee terechtkomen worden door dieren aangezien voor voedsel. Zo lijkt het op plankton, dat gegeten wordt door onder meer vissen en schelpdieren. Plastic heeft de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt.

  Petitie: ‘Ik scrub plasticvrij’
  Aangeschreven producenten reageren beperkt en zeggen dat het de ‘verantwoordelijkheid is van de consument’. De consument weet, volgens stichting De Noordzee, echter niet dat de ingrediënten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleen terephtalaat (PET) in verzorgingsproducten, in werkelijkheid plastics zijn. Daarom start Stichting De Noordzee een petitie: ‘Ik scrub plasticvrij!’ Op www.noordzee.nl kan je de petitie tekenen.

  Bron: Stichting de Noordzee

  Geplaatst in: Nieuws