Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Cursus vogelzang: de tuinfluiter

  •  
15-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
tuinfluiter_jvbeilen

© Tuinfluiter - Fotograaf jvbeilen

De tuinfluiter is wat zeldzamer dan de soort waar hij qua zang behoorlijk op lijkt: de zwartkop. Sommige vogelaars gooien de zang voor het gemak dan ook maar op één hoop, waarbij ze ervan uit gaan dat het negen van de tien keer een zwartkop moet zijn, en misschien één keer een tuinfluiter. Gelukkig is er wel een manier om de twee soorten uit elkaar te houden.

'Snelle merel'

De zang van de tuinfluiter klinkt als een merel met haast. Anders dan de zwartkop zingt de tuinfluiter continu in heldere, snelle tonen. (De zwartkop heeft een brabbelend begin van zijn liedje)
Kenmerken van de zang:
  • Heldere, warme tonen
  • klinkt als een versnelde merel

Tuinfluiter

De tuinfluiter is een stuk minder algemeen dan de zwartkop. De tuinfluiter arriveert ook pas later in het voorjaar. Waar de zwartkop al begin april te horen is, hoor je de tuinfluiter pas vanaf de tweede helft van mei.
De tuinfluiter is iets lichter gekleurd dan de zwartkop en mist het zwarte petje van de mannelijke zwartkop of het bruine petje van de vrouw.

Meer over:

tuinfluiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.