Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Darwins engelen

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Francis Power Cobbe

© onbekend

Charles Darwin was een fervent briefschrijver. Hij correspondeerde via talloze brieven met de voornaamste natuurgeleerden uit zijn tijd. Ook met vrouwen, iets wat in deze Victoriaanse tijd niet echt voor de hand liggend was.
Ondanks dat hij in zijn boek 'Descent of men’ beschreef dat de man naast fysiek ook in intelligentie de vrouw overstijgt hechtte Darwin veel waarde aan hun observaties, bevindingen en expertise. In het deze week verschenen boek ‘Darwins engelen’ besteden samenstellers Tessa van Dijk en Norbert Peeters aandacht aan tien van de vrouwelijke wetenschappers die van belang zijn geweest voor het werk van Charles Darwin.

De vrouwen

Onder de vrouwen met wie Darwin correspondeerde was Frances Power Cobbe, zij trok reeds midden negentiende eeuw ten strijde tegen vivisectie. Of Mary Treat, die vlinders observeerde en aan wie het het advies gaf om: “Vast en zeker zult u het resultaat moeten publiceren in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.”
Darwin was ook vol lof over het werk van Arabella Burton Buckley, die haar tijd ver vooruit was door op een populair wetenschappelijke manier de natuurwetenschappen aan een groot publiek wist over te brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.