Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Beaver deceiver' tegen beveroverlast

  •  
28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
bever

© Bever - Fotograaf jvzijl

Het is dertig jaar geleden dat de bever opnieuw werd geïntroduceerd in ons land. Maar dat project heeft zó veel succes, dat er op verschillende plaatsen overlast is ontstaan door gravende en dammen-bouwende bevers. Een diervriendelijke oplossing is de 'beaver deceiver'. 

Succesvolle herintroductie

De bever (Castor fiber) verdween in 1826 definitief uit Nederland. De dieren werden toen intensief bejaagd vanwege de schade die zij met name in de landbouw veroorzaakten. In 1988 zette prins Bernhard sr. voor het eerst weer bevers uit in de Biesbosch. Het beest had ondertussen een beschermde status. Sindsdien gaat het goed met de bevers. Ze hebben zich verspreid langs alle grote rivieren, van Duitsland tot aan de Biesbosch, en komen voor in Limburg, Drenthe, Groningen, Flevoland en Noord-Brabant. Waarschijnlijk zijn er nu rond de 2000 bevers in Nederland.

Overlast en beaver deceiver

Maar de bevers richten volgens waterschappen en natuurbeheerders nu veel schade aan natuur- en landbouwgronden aan. Ze graven gangen in dijken en verleggen de loop van een rivier of veranderen het peil door hun dammen. Zodra je deze weghaalt bouwen ze de dammen simpelweg opnieuw. In januari van 2018 werd er in Limburg zelfs een klein aantal van de beschermde dieren afgeschoten door de overlast die ze veroorzaakten. De beaver deceiver, die nu op verschillende plekken geplaatst wordt, zou een diervriendelijke oplossing kunnen zijn. De deceiver is een buis die over de beverdam wordt gelegd waardoor het water afgevoerd kan worden terwijl de dam kan blijven bestaan. 
Bever beaver deceaver

© Aanleg van de Beaver deceiver over de beverdam. Foto: Jesper Buursink

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.