Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De bosuilenfluisteraar

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosuil 's nachts

© bosuil, fotograaf: frenky

Door heel even een bosuil na te doen, lokt vogelaar Arend de Jong échte bosuilen uit de tent. Zo kreeg hij een goed beeld hoeveel uilen er in de Noord-Hollandse duinen broeden. De Jong inventariseert al sinds 1982 de bosuilen die in de duinen van Noord-Holland broeden, tussen het Noodzeekanaal en de Hondsbossche zeewering. Hij gilt tussen januari en april 's nachts als een bosuil, wacht of hij antwoord krijgt en herhaalt dat trucje dan vijfhonderd meter verderop. Door deze standaard manier van werken heeft hij een goed beeld van de trend van deze broedvogel in de duinen.

Havik en boommarter

Sinds de jaren negentig signaleert De Jong een dalende trend in broedende bosuilen. Hij wijt dat aan de opkomst van de havik en de boommarter in zijn onderzoeksgebied. Hij denkt niet alleen dat er minder uilen zijn, maar de uilen die er nog wél zijn, zijn ook minder gaan roepen door de opkomst van de andere rovers. "Als ze zich een beetje gedeisd houden, lopen ze minder kans om gepakt te worden", denkt De Jong. 
Compilatie van bosuilenfilmpjes die binnen zijn gekomen via Zelf Geschoten. 
Arend de Jong roept uilen in de nacht (foto: Rob Buiter)

Meer over:

bosuil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.