Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De eerste Nederlandse springstaarten fotogids

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Springstaart 3

© Springstaart. Bron: Anne Krediet

Ze zijn maar 0,2 tot 6 millimeter groot maar er bestaan in Nederland wel 400 soorten van. Springstaarten. Ze danken hun naam aan een springvork aan de achterkant van hun lichaam waarmee ze weg kunnen springen voor hun vijanden.

Bolvormig of langwerpig

Onder de springstaarten onderscheidt men twee lichaamsvormen: de langwerpige en de bolvormige springstaarten. De kleine diertjes komen met name voor op vochtige en voedselrijke plaatsen. Ook zijn er soorten die op het water leven zoals de podura aquatica en de sminthurides . Er is zelfs een soort die op zout water leeft: de Anurida maritima.

Fotogids

De gids behandelt ongeveer vijftig soorten springstaarten die in Nederland voorkomen. Er is gekozen voor soorten die niet al te diep in de grond leven en voor soorten die goed aan kleur en tekening te herkennen zijn. Drie jonge springstaartenliefhebbers maakten samen de gids. Alledrie zijn ze verbonden aan de JNM (jongeren in de natuur): Anne Krediet, Jan van Leeuwen en Tjomme Fernhout. Vroege Vogels Radio ging samen met twee van hen (biologieleraar Anne Krediet en student Jan van Leeuwen) op zoek naar springstaarten.
Springstaart 1

© Fotograaf : Anne Krediet

Meer over:

springstaarten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.