Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De evolutie van schoonheid en Nabokov’s vlinders

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
charles-robert-darwin-62912_1280

© Charles Robert Darwin - Bron Pixabay

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.

De evolutie van schoonheid

Hoe Darwin en de seksuele evolutie de dierenwereld (en ons) hebben gevormd.
Dit boek stelt Darwins theorie van natuurlijke selectie ter discussie. De theorie die gaat over het gedijen en uitsterven van diersoorten tot de individuele eigenschappen van elk dier. Richard Prum, ornitholoog aan de Amerikaanse Universiteit van Yale stelt in zijn boek dat seksuele selectie (een lang genegeerde theorie van Darwin) misschien wel een belangrijkere verklaring is.
Hij schrijft in zijn boek over vogels met allerlei wonderlijke uiterlijke eigenschappen en paringsrituelen. Zo zingt de stompveermanakin met zijn vleugels en imponeert de argusfazant zijn potentiële partner door zijn sleep van veren op te zetten. De geelbroekmanakin betovert met een moonwalk.
De evolutie van schoonheid laat zien hoe de schoonheid van de natuur bijdraagt aan een completer begrip van evolutie.

Nabokov’s vlinders

De Russische schrijver en dichter Vladimir Nabokov is vooral bekend van zijn in 1955 geschreven roman ‘Lolita’. Het verhaal beschrijft de uitzinnige liefde van een veertigjarige intellectueel Humbert Humbert voor een jong Amerikaans meisje Dolores Haze. Het boek veroorzaakte destijds een schandaal.
Veel minder bekend is dat Nabokov ook vlinders verzamelde. Ook vlinderexperts namen hem serieus. Zo deed hij zijn taxonomisch werk aan een groep die bekend staat als de blauwtjes.
Een tijdje geleden is een boek verschenen die Nabokov’s vlinderpassie beschrijft en laat zien. Fine Lines, van Stephen Blackwell en Kurt Johnson.
Reeuwijk recenseert
Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.
Boekgegevens:
Titel: De evolutie van schoonheid
Auteur: Richard O. Prum
Uitgeverij: Spectrum
Verschijnt in juni
Titel: Fine Lines; Vladimir Nabokov’s Scientific Art
Auteur: Stephen H. Blackwell en Kurt Johnson
Uitgeverij: Yale University Press
Reeds verschenen

Meer over:

nabokov, vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.