NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De ezel als nieuwe grote grazer?

  Aziatische wilde ezel
  Aziatische wilde ezel - bron Pixabay

  Na de Schotse Hooglander, het konikpaard en de wisent wordt er in de toekomst misschien een nieuwe grote grazer aan de Nederlandse natuur toegevoegd: de ezel. En dan gaat het natuurlijk niet om de kinderboerderij-ezel, maar de Aziatische wilde ezel (Equus hemionus).

  Daan Kinsbergen deed onlangs onderzoek naar de mogelijkheid om deze soort uit te zetten in de Nederlandse natuur. Voor zijn literatuurstudie kreeg Kinsbergen de publieksprijs en de juryprijs tijdens het landelijk congres voor biologen.

  Vroeger kwam er in Europa ook een wilde ezel voor, maar die is nu uitgestorven. De Aziatische wilde ezel is dezelfde soort als de uitgestorven Europese wilde ezel, zo blijkt uit het onderzoek van Kinsbergen. Hij keek onder meer naar het klimaat en de omgeving waarin de Europese wilde ezel moet hebben geleefd. Hij ontdekte dat het dier zowel in open parkachtige landschappen kon gedijen als in hele dichte bossen.

  Volgens opdrachtgever voor de studie, natuurorganisatie Free nature is de eerste stap gezet in het introduceren van de Aziatische wilde ezel in Nederland.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio