Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De familie specht (fotoserie)

  •  
28-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5420 keer bekeken
  •  
Spechtengroene_AldertV

© Fotograaf:AldertV

De grote bonte specht komt je waarschijnlijk bekend voor, maar wist je dat de familie van spechten in totaal uit wel 210 soorten bestaat? Maak kennis met zes soorten spechten die je gewoon in eigen land tegen kunt komen.
Van klein naar groot
De kleine, middelste en grote bonte specht zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Bekijk de foto’s goed en probeer de verschillen maar eens te ontdekken.
Kleintje zonder broek
De kleinste van de familie is niet veel groter dan een huismus. Het mannetje heeft een klein rood petje op zijn kop, in tegenstelling tot het vrouwtje. Je zult mevrouw specht misschien niet meteen herkennen, omdat het vogeltje helemaal wit met zwart is.
Spechtenkleinebonte_dianmary

© Fotograaf:dianmary

Roze buik
Het meest opvallend aan de middelste bonte specht is dat hij een rozige buik heeft. Ook heeft hij een rood petje dat bijna zijn hele hoofd bedekt. De middelste bonte specht laat zich niet vaak horen en is ook erg moeilijk te vinden.
Spechtenmiddelste_michel66

© Fotograaf:michel66

Rode broek
De grote bonte specht is, naast de rode vlek op het achterhoofd, te herkennen aan zijn ‘rode broek’. Ook heeft hij een grote witte streep op zijn vleugels, die bij de kleine bonte specht ontbreekt. De juvenielen van deze vogel worden vaak aangezien voor middelste bonte specht: zij hebben ook een volledig rode kruin en een roze anaalstreek.
Spechtengrotebonte_Duijsens

© Fotograaf: Duijsens

Groene specht
Qua grootte lijkt deze specht op de grote bonte specht. Je kunt hem herkennen door zijn groene verenkleed en zijn zwarte masker. Zijn lievelingskostje, rode bosmieren, zoekt hij voornamelijk op de grond. De groene specht heeft niet alleen een rood petje, hij staat helaas ook op de rode lijst...
Spechtengroene_AldertV

© Fotograaf:AldertV

Draaihals
Deze zeldzame spechtensoort valt door zijn goed gecamoufleerde uiterlijk en zijn teruggetrokken gedrag weinig op. De draaihals kan zijn flexibele hals in vreemde kronkels draaien. Daarmee kan hij zijn kop tot wel 180 graden in elke richting draaien.
Spechtendraaihals_karelbuitenkam

© Fotograaf: karelbuitenkam

Zwarte specht
De zwarte specht is in vergelijking met de andere spechten een flinke jongen. Hij kan wel 46 cm groot worden. Ze zijn erg schuw en als ze een mens zien verstoppen zich het liefst aan de achterzijde van de boom waarop ze zitten.
Zwartespecht_gerritkie

© Fotograaf:gerritkie

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.