Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De fascinerende mug

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
mug_05.jpg
Waarschijnlijk ben je ze de afgelopen week al in de slaapkamer tegengekomen: zoemende muggen. De muggenoverlast is dit jaar een maand vroeger dan normaal, meldde Nature Today deze week. De uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen twee maanden heeft de huissteekmug vroeg wakker gemaakt uit haar winterrust.
Maar hoe komt het dat die mug de weg naar je lichaam zo feilloos weet te vinden, ook al staat het slaapkamerraam op een klein kiertje? En waarom is zij je vaak te snel af? Dat heeft alles met het fascinerende vlieggedrag van de mug te maken. Jeroen Spitzen, verbonden aan de Wageningen Universiteit, is onlangs gepromoveerd op dit onderwerp. 

Gedrag van de mug

Aan de Wageningen Universiteit wordt volop onderzoek gedaan naar hoe muggen (en dan met name de malariamug in Afrika) het best te bestrijden zijn - zonder het gebruik van gif. Maar dat onderzoek kan je alleen doen als je je verdiept in het gedrag van de mug. En daarbij komen wetenschappers tot fascinerende ontdekkingen. 
Wist je bijvoorbeeld dat?
  • muggen afkomen op CO2-uitstoot, maar eigenlijk nooit je mond invliegen waar de CO2 vandaan komt. CO2 kunnen ze van wel 50 meter afstand detecteren
  • op het moment dat muggen dichtbij je lichaam zijn, schakelen ze over op lichaamsgeur als leidraad voor hun zoektocht naar bloed. Op de laatste 20 cm van de huid af zoekt de mug naar lichaamswarmte om daar uiteindelijk in de buurt te landen
  • muggen heel anders vliegen dan andere insecten. Ze slaan heel snel met hun vleugels en zetten zich maar heel zachtjes af met hun poten, waardoor ze nauwelijks opgemerkt worden als ze wegvliegen
  • een mug twee tot twee-en-een-half keer zwaarder wordt na het drinken van bloed. Des te knapper dus dat zij ongemerkt weg kan vliegen
Een filmpje (Engelstalig) van het opstijgen van een mug, gefilmd met een high-speed camera door Wageningen Universiteit en Berkeley US:

Meer over:

muggen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.