NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Geen megastal, gladde slang, ruimte voor bomen, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  Boom omhelzen
  Hans Kaljee omhelst een boom - Fotograaf Rob Buiter

  In de uitzending van 25 augustus 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

  Geen megastal Kampina?

  De enorme varkensstal, die er zou gaan komen bij het Brabantse natuurgebied Kampina, en waar bijna iedereen tegen was, en niet meer was tegen te houden, komt er waarschijnlijk niet. De rechter besloot deze week dat de plannen voor een stal met meer dan 16.000 biggen slecht zullen uitpakken voor de natuur. Verder kreeg de gemeente Oirschot te horen dat ze vorig jaar mei ten onrechte een vergunning hebben afgegeven voor de bouw. De Brabantse Milieu Federatie, Natuurmonumenten en bewoners voeren al jaren actie tegen de komst van de megastal. Toine Cooijmans van Natuurmonumenten reageert in de uitzending.

  Gladde slang

  Het is een zeldzaam en daarom mysterieus reptiel. Toch komt ie verspreid over Nederland wel voor: de gladde slang. Het dier laat zich nauwelijks zien en daarom weten we weinig van zijn gedrag. Maar daar komt verandering in. Een paar onderzoekers hebben hun ervaringen gebundeld in een boek, dat binnenkort verschijnt. Verslaggever Henny Radstaak is met Arnold van Rijsewijk van RAVON op pad gegaan.

  Nederlandse bodem te vol? 

  De bodem ligt vol met elektriciteitskabels, telefoonkabels en glasvezel. En dan zijn er ook nog gasbuizen en het riool. Straks moet daar misschien nog een warmtenet bij. Kortom, het is behoorlijk druk in de Nederlandse bodem. Is er nog wel plek voor bijvoorbeeld boomwortels? Verslaggever Rob Buiter vraagt het aan de Amsterdamse bomenconsulent, Hans Kaljee.

  Fenolijn

  De allerlaatste wegtrekkende gierzwaluwen, enorme aantallen atalanta’s, wespen, paddenstoelen en een bijzondere bosuil zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. En natuurlijk een waarneming van een van de vertrouwde stemmen van de fenolijn, Frater Willibrordus uit De Bilt.

  Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media