Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De gangen van de letterzetter

  •  
03-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
365 keer bekeken
  •  
Letterzetter

© Foto (c) Harald Kloth

Een van de bekendste kevers ter wereld is een schorskever met de wetenschappelijke naam Ips typographus . Kortweg, de letterzetter. De volwassen exemplaren en de larven maken kenmerkende vraatpatronen onder de bast.

Bedreigd door de letterzetter

De kever speelt een hoofdrol in de Poolse strijd rond de kap van stukken oerbos. Volgens de regering wordt een deel van de bomen in Bialowieza bedreigd door de letterzetter. Het gaat met name om fijnsparren. Daarom besloten de Polen onlangs om enorme stukken van het enige oerbos van Europa te kappen. Volgens veel critici valt het wel mee met deze bedreiging.
Entomoloog Jan ten Hoopen vertelt in Vroege Vogels waarom die letterzetter zo'n enorm bijzondere kever is. En waarin de gangen van deze soort verschillen van die van bijvoorbeeld prachtkevers en boktorren. Kortom een lesje keversporen herkennen voor beginners.
Bekijk ook ons natuurweetje over fraaie vraatsporen .

Meer over:

letterzetter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.