Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De geluiden van de vogeltrek

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Kraanvogels

© foto: Rob Buiter

De voorjaarstrek loopt langzaam op zijn eind. Maar toch kun je ook eind mei nog regelmatig groepen vogels naar het noorden zien vliegen. Voor een ongeoefend oog zijn het vaak niet meer dan zwarte stippen tegen de lucht. Maar gelukkig maken ze ook nog wel geluid! Om te helpen bij het herkenen van die piepjes en roepjes van trekkende vogels, schreven Dick de Vos en Sam Gobin een speciale veldgids.

Is daar iemand?!

Behalve hun zang, waarmee vogels een territorium afbakenen of vrouwtje lokken, kennen vogels ook verschillende roepies. De Vos en Gobin beschrijven in hun gids verschillende van die geluiden. "Deels zijn het contactroepjes", vertelt De Vos, "waarmee de vogels in een groep letterlijk contact houden met elkaar."
"Het leuke", vult Gobin aan, "is dat je tussen de roepjes van, zeg, een groep graspiepers, ook ineens een boompieper, of zelfs een Siberische boompieper kunt horen. Op het oog zou je zo'n vogel niet snel herkennen, maar de geluiden verraden soms leuke soorten."
"Andere geluiden klinken meer vragend", vindt De Vos. "Dat kunnen vogels zijn die proberen te ontdekken of er nog soortgenoten in de buurt zijn."

App

Samen met Henk Meeuwsen schreef De Vos eerder de Veldgids Vogelzang. In de app die Meeuwsen daarbij maakte (VeldGids Vogelzang), staat nu ook een aparte collectie 'trekgeluiden'. Alle informatie over de nieuwe veldgids vogeltrek staat op de site van de uitgever, KNNV Uitgeverij.
Sam Gobin (l) en Dick de Vos (foto: Rob Buiter)
Sam Gobin en Dick de Vos

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.