Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • De Grote Willem Alexander

  Remco_nacht_Grote_Alex.jpg

  In de week dat bekend werd dat we binnen drie maanden een koning hebben, werd ook bekend dat er een bijzondere vogel in Amsterdamse parken oprukt. De bekende halsbandparkieten lijken over hun top heen, maar een grote broer groeit sterk in aantal. Dat vogelnieuws bleef eventjes onderbelicht.

  Slaapboom
  Stadsbioloog Remco Daalder gaat mee naar het Oosterpark waar tegen de schemering allerlei vogels een slaapboom opzoeken. Kauwtjes, houtduiven, halsbandparkieten én die nieuweling.

  Het gaat om een grotere parkiet, ook ontsnapt of losgelaten door vogelhouders. Het is de Grote Alexanderparkiet een fors stuk groter dan 'de halsband'waar hij wel op lijkt. Ook een band in de nek (roze in zijn geval).

  Alexander
  De grote alexander is een opvallend groen gekleurde, grote vogel met een lange, puntige staart. Zijn totale lengte van snavel tot staartpunt is meer dan een halve meter (de 'halsbandjes'halen net 40 centimeter). Grote alexanderparkieten hebben een opvallende rode schoudervlek en een grote rode snavel, de mannetjes hebben een zwarte keelvlek en een zwarte band die over de wang naar de nek loopt. In de nek gaat die zwarte band over in een brede roze band.

  Op de (uiteraard bewerkte) foto: rechts Remco Daalder, links meneer en mevrouw Alexander.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio