Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De grutto als symbool

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
grutto kleurringen (c) Rob Buiter

© Grutto kleurringen (c) Rob Buiter

Kening fan 'e Greide, koning van de weide. Een burgerinitiatief dat zes jaar geleden is ontstaan uit bezorgdheid over de ontwikkelingen op het Friese platteland. Met de grutto als boegbeeld probeert het partijen te verbinden en mee te laten denken over de toekomst van het landschap.

Amalia

Het initiatief brengt partijen bij elkaar die van oorsprong verschillende belangen hebben. Door de wetenschap in te schakelen en in kaart te laten brengen wat er precies gebeurt, wordt het probleem van de afnemende biodiversiteit helder. Door te kiezen voor aansprekende voorbeelden zoals bijvoorbeeld de gezenderde grutto Amalia raken mensen betrokken bij de problematiek.

Aanjager

Steeds meer boeren willen graag hun steentje bijdragen aan het herstel van een natuurlijk landschap. In keukentafelgesprekken praten boeren met elkaar om te horen hoe je kunt omschakelen naar een boerenbedrijf dat meer oog heeft voor de natuur. Extensiever, maar met hogere kwaliteit en een betere opbrengst. Kening fan 'e Greide is de aanjager van dit soort ontwikkelingen.

Grutto als Nationale Vogel

In 2015 werd de grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bij een Nationale Vogel hoort natuurlijk ook een lied. Grutto ambassadeur Syb van der Ploeg componeerde een prachtige muzikale ode aan de weidevogel met z'n oranje snavel:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.