Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • 'De helft minder proefdieren'

  proefdier_02.jpg

  In totaal worden er in Nederland jaarlijks bijna 600.000 dieren gebruikt in het proefdieronderzoek. Van paarden en konijnen tot muizen en ratten. 

  Wereldproefdierendag
  Zondag is het wereldproefdierendag, ooit uitgeroepen als protest tegen het gebruik van proefdieren. De afgelopen jaren is er ook in de wetenschappelijke wereld steeds meer aandacht om het gebruik van proefdieren te verminderen. Volgens de Nijmeegse hoogleraar Proefdierkunde Merel Ritskes-Hoitinga kunnen we wereldwijd het aantal dieren dat wordt gebruikt terugdringen met de helft. 

  Verantwoordingsrede
  In de aanloop naar wereldproefdierendag geeft Ritskes-Hoitinga een zogenaamde 'verantwoordingsrede' over haar vakgebied. Zo'n rede is relatief nieuw in Nederland. In Vroege Vogels blikt ze vooruit op de toekomstige ontwikkelingen in de proefdierkunde.

  De 24e april is de geboortedag van Lord Dowding, die in zijn leven fel van leer trok tegen het proefdiergebruik. De naam Dowding is nog steeds verbonden aan een Engels fonds dat financiële middelen verstrekt om onderzoek te stimuleren zonder gebruik te maken van proefdieren.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio