Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De 'jacht' op bedreigde dieren en planten

  •  
26-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
douane

© bron: schiphol amsterdam airport

Een belangrijke taak van douane passagiers op Schiphol is het handhaven van de Wet natuurbescherming. Zij controleert passagiers en bagage op onder andere bedreigde diersoorten en -planten maar ook goederen waarin deze producten zijn verwerkt. Zo zitten er in medicijnen afkomstig uit Azie met regelmaat schubben van het uiterst bedreigde schubdier.

Vangsten

In 2017 waren er op onze nationale luchthaven 695 vangsten op het gebied van flora en fauna en daarmee overtredingen van de Wet natuurbescherming. Het grootste deel van de vangsten was afkomstig van vluchten uit China en Hongkong.  Zo was er in april 2017 de vondst van levende babypaling. De partij zou in China een handelswaarde hebben van zo'n € 115.000. De handel in glasaal buiten de Europese Unie is verboden. De visjes zijn uitgezet in Zeeland. Later in het jaar ontdekten douanemedewerkers in de transferkelder koffers met 14.000 dode zeepaardjes bestemd voor een vlucht naar China. In dat land worden dode zeepaardjes vaak verwerkt in traditionele medicijnen. Zeepaardjes zijn echter een beschermde diersoort en mogen niet worden verhandeld.

Voorbeelden

Veel dier- en plantensoorten zijn beschermd. Zoals tijgers, beren, neushoorns, olifanten, apen, slangen, varanen, schildpadden en hun schilden, hagedissen, krokodillen en exotische planten zoals orchideeën en cactussen. Maar ook in handtassen, riemen, laarzen en bontjassen kunnen bedreigde diersoorten zijn verwerkt. Alleen met een CITES-vergunning mogen beschermde dier- of plantensoorten meegenomen worden naar Nederland. Dick Mol, al jaren werkzaam bij de douane op Schiphol, neemt Vroege Vogels radio mee op zoektocht naar verboden planten en dieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.